Hurudan musik lyssnar du på?

“Hurudan musik lyssnar du på?”
Frågan får mig att svettas. Jag vet inte vilken musikstil eller vilken artist jag gillar bäst.
“Jag lyssnar nog inte så mycket på musik”,  mumlar jag.

Men det stämmer inte. Jag lyssnade på musik i mammas mage när hon dansade cancan, jag lyssnade på pianostycken för att lära mig spela på gehör som fyraåring, jag lyssnade när jag lärde mig om populärmusikens historia, renässansens musikteori och grunderna i kördirigering, jag lyssnar när jag undervisar och när jag förbereder projekt och när jag utvecklar mig själv och när jag går på konserter. Jag hör musik hela tiden, även då det är helt tyst omkring mig. Framför allt då.

“Eller… Jag tycker om att ha det tyst hemma”, fortsätter jag.
“Ja, det blir väl så att man inte riktigt kan njuta av musik när man har det som yrke. Det är ju tråkigt.”
Är alltså det, att jag inte hör på musik hemma, ett bevis på att jag inte längre njuter av musik? Att jag “bara” jobbar med musik?

När jag hör musik från västvärlden, förstår jag den, som ett språk. Jag hör att alla instrument har något att säga. Jag hör rytmer, fraser, dynamik. Jag hör harmonier som bygger upp stämningar, leder mig och lurar mig vid rätt tillfälle. Jag hör längtan, mognad och iver. Jag hör hur enskilda toner kan förändra hela sin omgivning. Jag lyssnar alltså gärna på musik, men är inte så förtjust i bakgrundsmusik. När jag hör bra musik, är det som att höra den mest intressanta konversationen om det mest intressanta ämnet på mitt modersmål. Jag vill delta! Hur kan jag lämna det i bakgrunden och koncentrera mig på en annan uppgift? Hur kan någon delta i två diskussioner samtidigt? Och ibland behöver jag tystnaden, för att å ena sidan vila öronen och å andra sidan ge rum åt egna idéer att växa fram.

Även om jag hört mycket musik i mina dagar, kan jag inte välja en favoritartist eller en favoritstil. Nästan alla mina favoritlåtar är kopplade till minnen och ofta är det utommusikaliska faktorer som gjort att de fått en speciell betydelse för mig. Jag kan inte heller nonchalant påstå att jag “egentligen lyssnar på all sorts musik”. Det finns oändligt många musikstilar jag aldrig hört talas om. Men jag kom på ett sätt att tillfredsställa nyfikna small-talkare utan att sälja min själ. Jag säger helt enkelt vad jag senast lyssnat på. Varje människa som frågar får ett unikt svar.

“Jag lyssnar på olika sorters musik. Senast lyssnade jag på Simon & Garfunkel.”

Ps. Simon & Garfunkel måste nog vara en av de bästa duona som funnits. Kanske deras musik är min favoritmusik när allt kommer omkring.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s